Precyzyjna oszczędność energii

16 stycznia 2014, 13:29

Teoretyczne modele, za pomocą których próbowano wyjaśnić, dlaczego migrujące gatunki latają w formacji V sugerowały, że ptaki oszczędzają w ten sposób energię. Jednak wyliczenia pokazywały, że osiągnięcie tego celu wymaga niezwykle precyzyjnej koordynacji.



Kwasy tłuszczowe z ryb zmnieszają ryzyko cukrzycy typu 2.

15 stycznia 2014, 10:49

Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w surowicy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Do ryb bogatych w nie należą łosoś, pstrąg tęczowy, sielawa, śledź, leszcz, sardynka, makrela i sardela.


Pierwsi rolnicy malowali tymi samymi pigmentami, co ich polujący i zbierający przodkowie

14 stycznia 2014, 13:41

Pierwsi rolnicy i pasterze malowali za pomocą tych samych barwników, co ich przodkowie - wędrowni myśliwi-zbieracze, którzy zamieszkiwali Półwysep Iberyjski ok. 10 tys. lat temu.


Naczelne żyją na połowie kalorii

14 stycznia 2014, 12:06

Ludzie i inne naczelne spalają dziennie o 50% mniej kalorii od reszty ssaków. Wyniki uzyskane przez zespół Hermana Pontzera, antropologa z Hunter College, sugerują, że wolny metabolizm wyjaśnia wolny wzrost i długie życie tej grupy zwierząt.


Kwantowa fotosynteza

9 stycznia 2014, 13:25

Najnowszy numer Nature Communications informuje o zdobyciu pierwszego jednoznacznego teoretycznego dowodu na występowanie zjawisk kwantowych podczas fotosyntezy. Pismo donosi, że światłoczułe makromolekuły w komórkach roślinnych przenoszą energię za pomocą drgań, które nie są opisywane przez klasyczną fizykę


Chinony pomogą przechowywać energię

9 stycznia 2014, 11:44

Na Uniwersytecie Harvarda powstał akumulator, który może zmienić sposób przechowywania energii w sieciach energetycznych, umożliwiając szersze rozpowszechnienie technologii słonecznych i wiatrowych. Naukowcy stworzyli akumulator przepływowy, który wykorzystuje powszechnie występujące, niedrogie molekuły organiczne zwane chinonami


Piersi ciężarnej kobiety © Tom Adriaenssen, CC

Nowa tożsamość nowotworu

8 stycznia 2014, 10:11

U kobiet, które zachorowały na nowotwory piersi, często dochodzi do wieloletniej remisji i kobiety wydają się zdrowe. Jednak całe lata po diagnozie niejednokrotnie okazuje się, że u takich kobiet pojawia się nowotwór mózgu


Gumy z kuchni molekularnej lekarstwem na otyłość?

8 stycznia 2014, 07:43

Naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham wytypowali składniki, które wystawione na oddziaływanie soku żołądkowego pęcznieją i tworzą dość twardy żel. Żel trudniej strawić, przez co dana osoba czuje się mniej głodna. Jak można się domyślić, ogranicza to chęć do podjadania czy przejadania.


Mrówki dostosowują się do roli, odpowiednio kształtując tułów

7 stycznia 2014, 13:05

Funkcja spełniana przez mrówkę w dorosłości wpływa na wzrost segmentów jej tułowia.


Skutki tempa jedzenia u ludzi z różną wagą

30 grudnia 2013, 12:45

Aby zbadać zależności między tempem jedzenia a spożyciem energii, zespół badaczy z Wydziału Kinezjologii Texas Christian University poprosił osoby z prawidłową wagą, nadwagą i otyłością o zjedzenie 2 posiłków w kontrolowanym środowisku. Przed i po posiłku pytano także o uczucia głodu i nasycenia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy